Psiko-Sanat Terapisi Programı

Anasayfa » Psiko-Sanat Terapisi Programı

Psiko-Sanat Terapisi Programı

Psiko-Sanat Terapisi Programı

Laya Psikoloji

Aralık 2025 – Ekim 2026

1. Yıl 100 Saat; 2. Yıl 70 Saat

Bir ayağı İstanbul’da, bir ayağı Kaz Dağları’nda olan Sanat Terapisi eğitimi, 5. döneminde Laya Psikoloji çatısı altında genişliyor ve büyüyor. Çağrımız, Sanat Terapisi ile ilgilenen Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık alanındaki uzmanlar için!

Psiko-Sanat Terapisi Programı nedir?

Psiko-Sanat Terapisi Programı, Psikoloji ve Psikolojik Danışmanlık alanlarından olan uzmanlara yönelik bir Sanat Terapisi eğitim programıdır. İki senelik olan eğitimin içeriğinde, birinci yılda kuram, psikoterapi çerçevesinde temel uygulama ilkeleri ve pratiğe dayalı bir yapı; ikinci yılda ise çeşitli popülasyonlarla, farklı disiplinlerden beslenen bir Sanat Terapisi yaklaşımı ile süpervizyon süreçleri yer almaktadır.

Bu tanıtım, programın birinci yılını sizlere duyurmak için hazırlanmıştır.

Programın temel amacı, psikoterapi alanında Sanat Terapisi’nin kullanımına odaklanmak ve Sanat Terapisi Uygulayıcısı adaylarının içsel sanatçı parçaları ile temas etmelerini desteklemektir. Bu amaç doğrultusunda, kuramın sunduğu çerçeveye, Sanat Terapisi’nin sezgisel doğasını deneyimleyebileceğiniz uygulamalara, kişisel Sanat Temelli Araştırma’nıza odaklanacağınız projenize ve sizlerin sanatsal yaratımını destekleyecek teknik edinme alanlarını kullanmanıza odaklanılacaktır.

Programa katılım için, sanatsal beceri edinmeye açık olmak önemlidir. Program sürecinde, görsel sanatlar alanında ilgi duyduğunuz bir teknikte en az 12 saat atölye pratiği yapmanız gerekmektedir. Devam ettiğiniz bir sanat pratiğiniz olabilir ya da program süresince başlayacağınız, görsel sanatlara dair bir atölye pratiği edinebilirsiniz.

Programa başvurmak için info@layapsikoloji.com adresinden yazabilirsiniz ya da 0542 674 48 87 numaralı telefondan arayabilirsiniz. Dilerseniz, sizleri bir uzmanımız ile görüştürerek içerik ile ilgili daha detaylı bilgi almanızı ve sizin ihtiyaçlarınıza uygunluğunu değerlendirmenizi destekleyebilir. Başvuru için öncelikle özgeçmişinizi ve Psiko-Sanat Terapisi Eğitimi’ne neden katılmak istediğinizi belirten 250 kelimelik niyet mektubunuzu iletmenizi rica ederiz. Ardından sizinle tanışmak üzere, eğitmenlerden biri ile ön görüşme ayarlanacaktır.

Katılım onayınızı aldıktan sonra, kaydınızı kesinleştirmek için ön ödeme yapmanız gerekmektedir. Ödeme detayları aşağıdadır.

Katılımcı sayısı 10 kişi ile sınırlıdır.

1. YIL

Program İçeriği

5 modül (yüz yüze) ve 5 ara buluşmadan (çevrimiçi) oluşur. İlk 3 modül İstanbul’da Laya Psikoloji çatısı altında, son 2 modül Kaz Dağları’nda bir inziva otelinde gerçekleşecektir. 

1. MODÜL: Sanat Terapisi’nde Temel İlkeler ve Pratiğe Giriş

2 Gün, Cumartesi-Pazar, 10:00-17:30

Sanat Terapisi’ne Giriş, Tarihçe, Sanat Terapisi’nde Etik Anlayış, Seans Akışı, Malzemelerle Tanışma

ARA BULUŞMA 1 – ZOOM: Sanat Terapisi Üzerine Okuma Grubu 

Perşembe 19:00-21:30

2. MODÜL: Sanat Terapisi’nde Kuramsal Derinlik ve Yönerge

2 Gün, Cumartesi-Pazar, 10:00-17:30

Sanat Terapisi’nde Kuram (Sezgisellik, liminal alan, kapsama özelliği, oyun alanı ve bağlanma), Otoportre Üzerinden Kuramı Derinleştirme, Seans Akışının İncelikleri, Yönerge Kullanımı (Yapılandırılmış vs. Spontan)

ARA BULUŞMA 2 – ZOOM: Sanat Terapisi Üzerine Okuma Grubu 

Perşembe 19:00-21:30

3. MODÜL: Psikanalitik Sanat Okumasına Giriş

2 Gün, Cumartesi-Pazar, 10:00-17:30

Sanat Tarihi’ne Giriş, Psikanaliz’e Giriş, Lacancı Perspektif, Sanatçının Ruhsallığının Etkisine Şahitlik Etmek: Psikanalitik Sanat Okuması Nedir?

ARA BULUŞMA 3 – ZOOM: Psikanalitik Sanat Okuması Değerlendirme 

Perşembe 19:00-21:30

4. MODÜL (Kaz Dağları’nda İnziva): Sanat Temelli Araştırma’ya Giriş ve Eko-Sanat Terapisi

3 Gün, Cuma-Pazar, 2025 

Sanat Temelli Araştırma İlkeleri, Estetik Yanıt ve Estetik Tavır, Eko-Sanat Terapisi, Ritim Çemberi

ARA BULUŞMA 4 – ZOOM: Proje Destek Buluşması

Perşembe 19:00-21:30

ARA BULUŞMA 5 – ZOOM: Proje Destek Buluşması

Perşembe 19:00-21:30

5. MODÜL (Kaz Dağları’nda İnziva): Sanat Temelli Araştırma Sunumları ve 1. Yılın Kapanışı

3 Gün, Cuma-Pazar

Sanat Temelli Araştırma Sunumları, Hasat ve Kapanış, 1. Yıl Bitirme Yemeği

2. YIL

4 modül (yüz yüze) ve 3 ara buluşmadan (çevrimiçi) oluşur. İlk 3 modül İstanbul’da Laya Psikoloji çatısı altında, son modül Kaz Dağları’nda bir inziva otelinde gerçekleşecektir. İkinci yıla katılım için, birinci yılı eksiksiz tamamlama ön koşulu vardır. Bu sebeple, ikinci sene katılımcıları birinci yılı tamamlamış gruplar arasından belirlenecektir. Detayları sizlerle 2025 yılı içerisinde ayrıca paylaşılacaktır.

Eğitmenler:

Şeyma Çavuşoğlu, Ph.D.

Dr. Psikolog, Sanat Terapisti

Şeyma Çavuşoğlu, Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’ni bitirdikten sonra, Koç Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi’nden Psikoloji lisans derecesini almıştır. Ardından, La Salle Ünivesitesi’nde (Philadelphia, ABD) Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans derecesini (M.A.) tamamlamıştır. Daha sonra, Lesley Üniversitesi’nde (Cambridge, ABD) Dışavurumcu Sanat Terapileri alanında doktora programını bitirmiştir (Tez konusu: Sanat ile ifade edilen equanimity (eşgörü) deneyimi; tezi: https://digitalcommons.lesley.edu/expressive_dissertations/103).

Meslek hayatına 2007 yılında, Sanat Terapisi ile ilk tanıştığı Pennsylvania eyaletindeki Central Montgomery Mental Health Center’da grup ve bireysel psikoterapi çalışmaları ile başlamıştır. Meslek hayatı boyunca, farklı tekniklere ve terapötik yaklaşımlara yönelik pek çok sertifika programına katılmıştır. Bunlardan bazıları şöyledir: Transaksiyonel Analiz (Mart 2021-Haziran 2023), Focusing Psikoterapi Tekniği Eğitimi (2018); Theraplay Oyun Terapisi ve Marschak Etkileşim Metodu sertifika programı (2012-2018); Mindfulness-Temelli Stres Azaltma Programı (Nisan-Haziran 2018); Mindfulness-Temelli Kum Terapisi Programı (Ekim 2015-Mayıs 2016); Euroasian Gestalt Eğitim Programı (Aralık 2012-Haziran 2013); Travma Odaklı Sanat Terapisi Eğitimi (2012); Hızlandırılmış Deneyimsel Dinamik Psikoterapi (Ocak-Haziran 2008); Philadelphia College of Osteopathic Medicine bünyesinde Arthur Freeman ile Kognitif Terapi Sertifikası (Eylül 2007-Haziran 2008); Beck Institute bünyesinde Kognitif Terapi Sertifikası (2008).

Şeyma, ‘Sanat Bilmenin Bir Yoludur’ (https://kitap.solaunitas.com/sanat-bilmenin-bir-yoludur) ve ‘Theraplay Oyun Terapisi’ kitaplarının çevirmen ve editörleri arasında yer almıştır; 2009’dan beri kaleme aldığı bir blogu (www.seymacavusoglu.com) ve bir şiir kitabı bulunmaktadır (Dışarıda/Out, 2019, Gün Yayıncılık). Şeyma, birey ve gruplarla psikoterapi çalışmalarına devam etmekte, eğitmenlik, yazarlık ve süpervizörlük yapmaktadır.

Begüm Akçınar, M.A.

Uzman Klinik Psikolog, Sanat Terapisi Uygulayıcısı

Begüm Akçınar, Psikoloji lisans eğitimini Koç Üniversitesi’nde yüksek onur derecesi ile tamamlamıştır. Uzmanlığını İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı, Çift ve Aile Terapisi Alt Dalı’nda, Lisansüstü Programlar Enstitüsü üçüncüsü olarak tamamlamış, yardımcı üreme teknikleri ile tedavi gören çiftlerin deneyimleri üzerine yaptığı fenomenolojik tez çalışması ile Klinik Psikolog ünvanını almaya hak kazanmıştır. Bu süreçte Bilgi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde aktif danışan görmüş ve süpervizyon sürecinden geçmiştir.

Uzmanlık süreci itibariyle, yerli ve yabancı uzmanlardan; Kognitif Davranışçı Terapi, Grup Psikoterapileri İlkeleri, Duygu Odaklı Çift Terapisi, Theraplay Oyun Terapisi ve Marschak Etkileşim Methodu (MEM), Deneyimsel Oyun Terapisi, Temel Mindfulness ve Sanat Terapisi eğitimlerini tamamlamıştır.

Çalışma hayatına Nadis Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde psikoterapist olarak başlamış, aynı zamanda eğitim kurumlarında psikolojik danışman olarak görev almıştır. Bu süreçte belediyeler ve vakıflarla Theraplay ve Sanat Terapisi odaklı projeler yürütmüştür. ‘Ebeveynler için Theraplay’ kitabının çevirmenliğini yapmış ve ‘Sanat Bilmenin Bir Yoludur’ kitabının çevirmen kadrosunda yer almıştır.

 2022 yılı itibari ile kurucu ortağı olduğu Laya Psikoloji’de çift, aile ve bireyler ile terapi çalışmalarını sürdürmekte, eş zamanlı olarak eğitim kurumlarında psikolojik danışman olarak görev almakta ve gönüllü projeler yürütmektedir. Aynı zamanda kurucu üyesi olduğu Oyun ve Aile Terapileri Derneği-Theraplay Der’in yönetim kurulunda görev almaktadır.

Gizem Biçen Doğan, Ph.D. (Ca)

Uzman Klinik Psikolog, Sanat Terapisi Uygulayıcısı

Gizem Biçen Doğan, İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünü bitirdikten sonra, FMV Işık Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı’na üstün başarı bursu ile kabul edilmiştir. Uzmanlık eğitimini dikkat eksikliği ve sosyal anksiyete üzerine yaptığı tez çalışması ile alan birincisi olarak tamamlamıştır.

Eğitim hayatı boyunca, Bakırköy Prof. Dr. Mahzar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Fransız Lape Hastanesi’nde stajlarını tamamlamıştır. Lisans eğitimi sonrasında, bir yıl süresince Cambridge Üniversitesi’nde Prof. Dr. David Stilwell ve Prof. Dr. John Rust ile birlikte ‘MyPersonality’ ve ‘Concerto’ isimli psikolojik değerlendirme aracı olan iki projede akademik araştırmacı olarak görev almıştır.

Eğitim hayatı boyunca farklı psikolojik değerlendirme araçları ve psikoterapi ekollerine yönelik eğitimler almıştır. İngiltere’de Bilişsel Davranışçı Terapi, Türkiye’de ise Oyun Terapisi, Çocuk Odaklı Aile Terapileri, Gottman Çift Terapisi, İleri Düzey Sanat Terapisi, EMDR ve Şema Terapi ve Lacancı Psikanaliz Eğitimleri eğitimlerini tamamlamıştır. Eğitiminin ilk senesinde psikanaliz sürecine başlamıştır. Klinik çalışma çerçevesini oluşturan ve pusulası olarak gördüğü psikanaliz eğitimi ve süpervizyonları devam etmektedir. 

Doktora eğitimi Okan Üniversitesi’nde devam etmekte, ikinci yüksek lisansı ise FMV Işık Üniversitesi Sanat Kuramı ve Eleştiri bölümünde devam etmektedir. Yüksek lisans ve doktora çalışmaları, Türkiye’de daha fazla çalışılmasını hedeflediği Psikanaliz ve Sanat alanında sürmektedir.

2022 yılından beri kurucu ortağı olduğu Laya Psikoloji’de 18 yaş ve üzeri yetişkinlerle çalışmalarına devam etmektedir. Eş zamanlı olarak, FMV Işık Üniversitesi Klinik Psikoloji Bölümü’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak ders vermektedir.